If you are using SharePoint 2007 + Windows 7 and getting SLOW transfer rates within document libraries…

If you are using windows 7 and moss 2007 you may find things get REALLY SLOW while moving files in document libraries. This rather obscure fix worked for me, maybe it will help you as well.

I spent some time today doing some work on a site whereby I needed to add a large amount of images to the style library of a SharePoint Site Collection. To speed up the process of course I would select the Open with Windows Explorer option so I could just paste the required files in with ease.

Instantly I would notice a significant freeze and then subsequently extremely low speeds when uploading. Since this was my first time experiencing this, I immediately tried a different server to see if the problem had to do with network settings on the server. I experienced the same thing on multiple servers.

We then tried to replicate on other desktops and it turned out everything was fine on Vista running IE7 or IE8 connecting to the same document libraries. Finally in the end, a little searching lead me to the forums where a user had pointed out that this issue can be resolved by going into your IE Settings and turning off Automatically Detect Settings.

So if you run into extremely slow speeds uploading to a SharePoint Document Library via Windows Explorer (Webdav), do the following from IE.

Select Tools -> Internet Options -> Connections -> LAN Settings and unselect the option for Automatically Detect Settings.

I was totally surprised that this was the fix so I had to provide some extra search engine love for the forum post that saved me…

http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itpronetworking/thread/600a9825-0ba1-4c15-93f6-fc99c64b4930

You may also like...

1 Response

  1. Adam says:

    Thanks for that … I was getting 2kbs transfer before this trick… but now I’m still only getting 100kbs… I dont think thats normal.

I would love to hear from you.

%d bloggers like this: